3 basisbehoeften van uw kind

Behoefte aan relatie

Uw kind heeft de behoefte aan relatie, zoals ieder ander kind dat ook heeft. Uw kind wil graag dat hij geliefd en gewaardeerd wordt door mensen om zich heen. Dus ook door u als ouder.

Voor de ontwikkeling van uw kind is het belangrijk dat hij / zij opgroeit in een veilige en liefdevolle omgeving. Op deze manier zal uw kind meer ruimte en energie hebben om zich te richten op het leren (van bijvoorbeeld taal).

Het feit dat u deze site bezoekt en de ontwikkeling van uw kind wilt stimuleren zegt veel over uw betrokkenheid met uw kind. Dit is een zeer goede basis voor een goede relatie tussen u en uw kind. Hiermee heeft u ook een voorsprong: De meeste kinderen voelen zich in de thuissituatie het meest veilig en ervaren daar de meeste liefde. Uw kind zal door deze bijzondere relatie zich makkelijker durven open te stellen dan in andere situaties. Ideaal voor u, wanneer u de ontwikkeling van uw kind wilt prikkelen.

Behoefte aan competentie

Uw kind wil zichzelf graag competent voelen en heeft hierbij geloof en plezier in eigen kunnen nodig. U als ouder heeft dus de belangrijke rol om uw kind te laten ervaren dat hij / zij het kan. U moet uw kind succeservaringen laten opdoen (door opdrachten / taken aan te bieden, die uw kind kan behalen) en positieve verwachtingen hebben ten opzichte van uw kind. Spreek uw positieve verwachtingen ook uit. Bijvoorbeeld door te zeggen: 'Ik weet zeker dat het je gaat lukken, als je er goed je best voor doet'. Of: 'Weet je nog dat het de vorige keer ook zo goed was gegaan bij spelling? Het lukt je nu vast weer!'

Laat dus zien dat u blij bent met uw kind. Niet alleen gebaseerd op prestaties, maar ook hoe hij / zij als persoon is (bijvoorbeeld altijd vrolijk of grappig, etc).

Behoefte aan autonomie

Uw kind krijgt een steeds grotere behoefte om zelfstandig taken uit te voeren. Hij / zij vindt het leuk om zelf dingen te kunnen ondernemen, zonder daarbij hulp te krijgen. U moet daarom soms bepaalde dingen uit handen kunnen geven. Laat uw kind zelf beslissingen nemen en complimenteer uw kind wanneer hij / zij zelf stappen onderneemt (initiatieven neemt).