Waarom is taal zo belangrijk?

Door middel van taal kunnen we contact maken met andere mensen. Het is een manier om uit te leggen aan anderen wat je voelt en denkt (expressiemiddel). Dit kan zowel door gesproken taal als geschreven taal.

Bij gesproken taal kun je denken aan; een kringgesprek op school, wanneer je afrekent aan de kassa bij de supermarkt of wanneer je in gesprek bent met iemand uit je omgeving. In gesproken taal is het vaak net iets gemakkelijker om elkaar te begrijpen. Dit komt vooral doordat je om verheldering kunt vragen, wanneer iets niet helemaal duidelijk is.

 

 

 Wanneer het gaat om geschreven taal is het een stuk moeilijker. Schriftelijke taalvaardigheid leren kinderen niet spontaan. Kinderen moeten hierin worden uitgedaagd en worden gestimuleerd. Als je graag wilt dat kinderen er iets van opsteken, is het belangrijk dat kinderen het leuk vinden om taal te leren. Om kinderen enthousiast te maken voor het leren van de Nederlandse taal, kun je leuke onderwerpen gebruiken en verschillende soorten materiaal. Laat de kinderen weten dat het zinvol is om de Nederlandse taal goed te beheersen.